V tomto článku se s Vámi podělím o tipy, které pokud toto dodržíte, máte z části vyhráno.
Tento rok mám před sebou již 13. sezonu organizace svateb a trendy v gastronomii se hodně posouvají kupředu. Na druhou stranu hodně mých klientů hledá u cateringu českou klasiku v top kvalitě, aby hosté sice dostali tradiční jídlo, ale podané zajímavou formou.
Každá svatba je ale úplně jiná a každý pár má jiné představy. Přesto fungují určité principy, které je skvělé dodržet, pokud nehledáte „klasickou“ českou svatbu.
TIPY – JÍDLO:
- Dát hostům dostatek jídla již na začátku svatby a před hostinou celkově. Hodně z nich přijdou na svatbu hladoví a je dobré, aby si něco zobli a na obřad šli spokojeni a mohli si ho maximálně užít.
- Zaujmout je hned na začátku. Při příchodu by měla hrát příjemná hudba, být tu sezení, pohodová atmosféra, uvítací drink i další nealko nápoje a rovnou i občerstvení, buď formou kanapek, nebo menšího rautu.
- Obsluha by se měla umět dobře chovat, být v dobré náladě, měli by být dobře oblečení, mluvit anglicky, pokud se jedná o mezinárodní svatbu.
- Hosté by měli být v kontaktu s cateringem – čišníci by se hostům měli individuálně věnovat, vysvětlit, poradit, když je potřeba, pomoci, přinést přidat, nebo cokoli je třeba.
- Jídlo by mělo být zážitek. Jsem tedy zastáncem spíše jídla, které je zajímavé, interaktivní, tradiční a svým způsobem netradiční, např. způsobem servisu, prezentací jídla na talíři.
- Můžete se rozhodnout mezi plně servírovaným menu (2-4 chody), nebo např. kombinací 1-2 chody servírovaně, zbytek formou rautu. Pokud je obřad později odpoledne, potom forma rautu bývá lepší kvůli dříve rozjeté zábavě. Já mám poslední dobu často 2-3 chodovou hostinu, poté dort a rovnou zábava. Nechci se zdržovat zbytečně dlouhou hostinou. Hosty to pak po nějaké době přestává bavit – už si všechno řekli a chtějí se trochu hýbat, jít na vzduch, bavit se.
- Svatební raut může být nesmírně zajímavý, stylem servisu, typem grilu, můžete připravit zajímavé multikulturní „koutky“, kde hosté budou ochutnávat. Např. sýrový, grilovací, sladký, český, asijský, evropský apod.
- Mým oblíbeným večerním občerstvením jsou čerstvé burgery dělané na OFYR grilu, v kombinaci klidně s dalším grilováním, tatarákem, zajímavými salátky na rautu, selekcí sýrů, často miniřízečky a podobně. Vždy se to ladí podle toho, jací hosté na svatbě budou a jak je celý den nastavený časově.
- Večerní raut můžete kalkulovat pro menší počet hostů. Někteří starší hosté nebo rodiče s dětmi někdy odchází dříve a často je raut kalkulovaný na vyšší gramáž, tedy tolik jídla reálně není potřeba.
- Nezapomeňte na vaše vegetariánské/veganské/bezlepkové/dětské hosty, nebo další diety. Je vhodné v každé části občerstvení mít variantu i pro ně.
TIPY – NÁPOJE:
- Často bývají v počátečních kalkulacích nápoje dost podhodnocené. Bývá to jedna z nejvýznamnějších položek. Nepodceňte to tedy na začátku, ať pak nejste z rozpočtu překvapeni.
- Dejte hostům uvítací drink hned na začátku svatby. Já mívám nejčastěji Prosecco (často v kombinaci s Aperolem), vodu, domácí limonády a kávu na vyžádání. Někdy mívám i stylové uvítací nápoje v barvě svatby, to je moje oblíbené.
- Okolo obřadu se snažte, aby vždy byla možnost dát si alespoň vodu. Svatby bývají v horkých měsících, kdy hosté můžou trpět žízní. Když mívám svatbu v kostele, nebo převážím hosty minibusy z místa na místo, vždy mám všude lahve vody.
- Nápoje se někdy kalkulují formou nápojových balíčků, někdy dle skutečné konzumace. Já preferuji skutečnou konzumaci, jen je potřeba si to ohlídat.
- Alkohol je někdy možné řešit formou korkovného. Je to částka, kterou si catering účtuje za to, že Váš alkohol obstará (nachladí, servíruje, využije se jejich sklo apod.). Je dobré propočítat, jestli se Vám to vyplatí, nebo je jednodušší vzít si alkohol od cateringu. Nedá se říct globálně, co je lepší, pokaždé je to trochu jiné a chce to propočítat.
- Poslední roky se hodně pije Prosecco, často místo vína. Tedy doporučuji nechat Prosecco až do konce, sníží se Vám tím konzumace vína, které je často finančně podobné. A navíc budou speciálně dámy spokojené. 🙂
- Prosecco bar / vozík – skvělý zážitek, pokud je na to rozpočet a víte, že máte hosty, kteří to ocení.
- Koktejly – pokud máte skvělého barmana a je na to rozpočet, je to pro hosty skvělý zážitek. Parádní je využití „Signature drinků“ nevěsty a ženicha.
- Tvrdý alkohol můžete řešit více způsoby:
- mít několik lahví (omezené druhy a množství) od Vás na baru. Ostatní alkohol není k dispozici, nebo si ho hosté hradí sami.
- Gentlemen’s bar – kvalitní alkohol v omezeném množství trochu bokem od hlavního baru
- Tvrdý si můžou hosté komplet hradit sami, nebo nemusí být k dispozici vůbec.
- Můžete si přivézt vlastní alkohol a zaplatit korkovné.
- Můžete nechat otevřený účet, hosté pijí cokoli chtějí, až se dosáhne určitého limitu (např. 15tis), tak Vám tuto informaci sdělí a rozhodnete se, co dál – jestli navýšit, nebo si hosté od té chvíle budou hradit sami.
Každá svatba je co se týče jídla a pití dost odlišná. Hodně záleží, jaké hosty máte, jaké jsou národnosti, v jaké oblasti žijí, jaký mají celkově způsob života. Někdy jsou svatby téměř bez alkoholu, někde naopak teče proudem. Někde se sní obrovské množství jídla, někde jen minimum. Proto při skladbě nabídky jídla a pití zvažuji všechno, aby se to celkově dobře uchopilo, nic nechybělo a naopak jídlo nezbylo.
Věřím, že Vám alespoň pár těchto tipů ulehčí rozhodování a dáte si na nějaké body pozor. Kdybyste si svatbu plánovali sami a ztráceli se, klidně mi napište. Už několik let nabízím i oblíbený balíček svatebních konzultací, které snoubenci využívají v průběhu plánování.
Tak ZDAR skvělému jídlu a pití! Když tohle dobře uchopíte, hosté budou nadšeni, speciálně, pokud hosté budou Češi.