Zábava na svatbě

Jak docílit toho, abyste vy i hosté na svatbu s nadšením vzpomínali?

Zábava na svatbě je velké téma, které se svými klienty řeším často. Základem svatby je samozřejmě část okolo obřadu, kdy by mělo  být vše o rodině, emocích, romantice, pohodě a vzájemné lásce. Co ale se zbytkem svatebního dne? Je potřeba tento čas správně uchopit, aby bylo o hosty skvěle postaráno a dobře se bavili. To je základ úspěchu!

Po všech těch letech, co svatby organizuji, jsem vybrala pár bodů, které jsou podle mě zásadní pro úspěch svatby. Věřím, že vám, kteří si svatbu organizujete sami, pomohou si utříbit, na co se při přípravách zaměřit.

ZÁSADNÍ BODY PRO ÚSPĚCH SVATBY:

  1. Splnit hlavní vysněné přání nevěsty– někdo má vysněnou květinovou výzdobu / někdo chce vypadat skvěle, tedy mít dokonalé šaty, vlasy a make-up / někdo si chce jen pořádně zatancovat na dobrou kapelu / někdo chce mít skvělého fotografa, aby měl nádherné fotky, někdo touží po nádherném svatebním místě. Většinou to jsou 2-3 body, které jsou pro nevěstu stěžejní. Doporučuji se na tyto body zaměřit a snažit se jim maximálně vyhovět. U dalších o něco méně důležitých bodů se mohou hledat kompromisy, pokud jsou potřeba.
  2. Splnit přání ženicha– platí to stejné jako u nevěsty – splnit ženichovo hlavní přání, aby se cítil při přípravách i v den D dobře a necítil se opomíjený. Většinou se setkávám s tím, že ženich chce mít kvalitní alkohol / dobrou hudbu / nechce, aby svatba byla přeorganizovaná, tedy byla „na pohodu“ / chce, aby se hosté skvěle bavili, užili si to a nikdo ho moc neotravoval s focením.
  3. Zajistit, aby hosté byli spokojeni– jak toho docílit? Na základě svých zkušeností bych to shrnula bych to do 5 zásadních bodů:
    1. Mít dostatek jídla a pití (platí zejména pro české svatby) a skvělý servis.
    2. Mít dobře nastavený časový harmonogram, tedy udělat to tak, aby se hosté nestihli ani na chvíli nudit a byli pořád z něčeho mile překvapeni a nadšeni.
    3. Skvěle svatbu zorganizovat a komunikovat s hosty – tedy aby hosté pořád věděli, co se děje, co mají očekávat, ale zároveň jim to bylo podáno příjemnou nenucenou formou
    4. Zajistit DOBROU zábavu, a tím „dobrou“ myslím ne trapnou, ne nucenou. Pokud máte ale dobře nastavený časový harmonogram dne, příliš zábavy potřebovat nebudete. Samozřejmostí je dobrá hudba.

Jak sami vidíte, těchto bodů není moc. Opravdu mohu potvrdit, že pokud se těchto bodů budete držet a všechny splníte, máte téměř vyhráno.

Potom už můžete ladit detaily, které hostům i vám svatební den jen zpříjemní a nadchnou. Těch je také mnoho. Dám Vám sem nějaké tipy pro inspiraci:

DETAILY, KTERÉ VAŠI SVATBU OZVLÁŠTNÍ A HOSTY ČASTO NADCHNOU:

Pokud to rozpočet dovolí, je vždy skvělé do něčeho takového investovat. Ozvláštní to Vaši svatbu a může to být pro hosty nezapomenutelný zážitek.

  • Pánský koutek, případně nějaký tématický „koutek“ podle zálib nevěsty a ženicha
  • Fotokoutek, případně polaroid a kniha, kam hosté budou psát přání
  • Vtipný tanec nevěsty s tatínkem / ženichem / dědečkem, případně nějaký tanec ženicha / družiček / družbů apod.
  • „Vzkazy v lahvi“, tedy přání, tipy a vzkazy pro nevěstu a ženicha na jejich výročí
  • Sladký bar plný dezertíků, tedy designové doplnění svatebního dortu
  • Lounge, ať už z gaučíků, nebo z dek s polštářky
  • Zmrzlinový / sorbet bar, nebo jen roznášení nanuků nebo sorbetu s vodkou
  • Kávový bar se skvělými baristy
  • Stylový koktejlový bar
  • Prosecco italské mini autíčko, kde si každý host může točit své Prosecco a dá se i připojit sud s pivem pro pořádné české svatby
  • Prskavky / létající lampiony / balonková přání / ohňostroj a další

Foto: Proseccovan.cz

SVATEBNÍ HRY

Za sebe doporučuji se co nejvíce vyhnout svatebním hrám, a spíše svatbu časově dobře naplánovat tak, aby nudné prostoje vůbec nenastaly a tedy hry nebyly potřeba. Samozřejmě pokud začínáte se svatebním obřadem okolo poledne, nic jiného Vám asi nezbyde a čas mezi hostinou a večerní party budete muset nějak vyplnit.

Pár svatebních her za to ale často stojí, např. můžu doporučit tyto:

  • Novomanželský kvíz
  • Židličkovaná, kde hosté vždy musí něco přinést (např. kravatu / půllitr piva / telefon / podprsenku apod.). Kdo vypadne, musí v budoucnu novomanželům splnit nějaký konkrétní úkol (např. vzít je do kina / upéct koláč apod).
  • Samozřejmě i tradice se počítají mezi zábavu (rozbíjení talíře, házení kytice, 1. tanec, krájení dortu apod.)

Možností zábavy je opravdu mnoho. Základem je však skvělá organizace svatby – pokud máte časově svatbu správně nastavenou, zábava se tvoří sama a nemusí být nucená. A jeden tip na závěr: nezapomeňte, že tam, kde je nevěsta a ženich, tam jsou i hosté! Když budete celý večer u vínka na terásce, nejspíše tam budou i hosté. Jestli chcete plný parket, tak jděte hostům příkladem.

Přeji Vám nádhernou svatbu plnou skvělé zábavy!!!