Mezi mé nejčastěji organizované svatby patří právě česko-zahraniční svatby. V České republice máme krásné ženy, není se tedy čemu divit, že se velice často setkávám s konceptem „Češka beroucí si cizince“.

Jedná se o nesmírně zajímavé svatby, jelikož zde spolu s klienty musíme skloubit odlišnosti jednotlivých národů, kde každá část hostů očekává něco úplně jiného.

Asi to tušíte, ale mohu potvrdit, že je obrovský rozdíl mezi plně pouze českými a česko-zahraničními svatbami. Jde hlavně o rozdílnost v kulturách, typologii a chování hostů. Každý národ na konkrétní situace na svatbě reaguje jinak. Je vždy důležité s mými klienty komunikovat ohledně toho, jací jejich hosté jsou, jaká asi budou mít očekávání, jaké zážitky by jim chtěli zajistit a samozřejmě, jak jejich národní zvyky chtějí přenést do svatebního dne.

Každý národ má svá svatební specifika. Za svou kariéru jsem se setkala s mnoha národy (co si vybavuji, tak to byla Francie, Španělsko, Norsko, Velká Británie, Irsko, USA, Kanada, Jihoafrická republika, Indie, Rusko, Ukrajina, Polsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Itálie, Korea, Japonsko, Slovensko) a věřím, že budu mít možnost setkat se i s hosty jiných zemí. Velice ráda poznávám svatební zvyklosti jiných národů.

Jeden ze zásadních rozdílů jsou časové zvyklosti. Někdo očekává obřad ve 12 hodin, někdo v 17 hodin. Krájení dortu rovnou po hostině, někdo o půlnoci. Začátek hodování ve 14:00, někdo ve 21:00. Neméně důležitý je výběr svatebního menu, u kterého každá strana hostů očekává něco jiného. Zde je čistě na rozhodnutí nevěsty a ženicha, zda zvolí českou variantu pro všechny či nikoliv. Já osobně mám ráda, když si hosté mohou vybrat z 2-3 menu předem, dle toho, co jim vyhovuje nejvíce.

Na světě existuje mnoho náboženství a každý pár si svatební obřad představuje jinak. Jde tedy o skloubení náboženství s možnostmi kostelů či exteriérů a výběrem faráře a tlumočníka. Také lze zkombinovat religiózní i ateistický obřad, aby obě strany byly spokojené, stejně tak symbolický obřad není problém uspořádat, pokud nějaká okolnost znemožní oficiální obřad.

Zahraniční hosté často vnesou do svatby veselí a často tančí na parketě i od brzkých odpoledních hodin. Je pro ně zajímavé naučit se české zvyklosti a často jsou v České republice úplně poprvé v životě. Stejně tak pro Čechy je velice zajímavé poslechnout si nezvyklou hudbu a vidět cizí zvyklosti. Je důležité svatbu zorganizovat tak, aby se obě strany hostů propojily a navzájem se společně bavily a užily si nezapomenutelný den.

U česko-zahraničních svateb není vůbec od věci sejít se na předsvatební večeři, například v pátek večer, kde se všichni během cca 3 hodin neformálně potkají a mají možnost se seznámit. Tyto večery jsou až zázračné a způsobí naprosté uvolnění hostů ve druhý, svatební den, jelikož tím překonají strach z národnostních bariér a mají pocit, že už se vlastně všichni znají!

A jeden tip na závěr, pokud Vám mají přijet hosté ze zahraničí: podívejte se na portál Prague-Stay.com. Jedná se o přední pražský portál, který zaštiťuje renomovaná realitní kancelář Svoboda & Williams. Nabízí ty nejkouzelnější apartmány s kompletním servisem a výběr designových hotelů – vše v srdci Prahy. Zároveň se dlouhodobě věnuje pražskému lifestylu, pečlivě vybírá služby, produkty a podniky v Praze, o které rozhodně nechcete přijít. Prozkoumejte Prague-Stay.com a získáte kompletní přehled o dění v Praze, od lokálních designerů a umělců až po oblast umění, vzdělávání, sportu i svateb. Najdete tady i článek o mně a svatebním plánování. 🙂

http://cz.prague-stay.com/lifestyle/clanek/2105-lucie-hola-svatebni-planovani-koordinace/ 

logo