Změna svatebních trendů v covidové době

24.02.2021 Lucka Tipy a triky

Svatby pro mě jsou a vždy byly nesmírně pozitivní a vřelou událostí, stejně tak celé plánování. Poslední měsíce se do tohoto světa přidalo trochu obav a strachu, které možná ještě pár měsíců budou trvat. Jsem přesvědčena, že hosté budou po tom všem naprosto nadšeni, že můžou se snoubenci slavit a bude to ještě mnohem vřelejší, upřímnější atmosféra, samozřejmě včetně skvělé večerní party.

Covidová doba přináší spoustu pozitiv v podobě bližších vztahů s rodinou, častý home office, nové dovednosti v kuchyni, jako je pečení chleba, buchet a podobně. Bohužel ale příliš nepřeje velikým, nebo zahraničním svatbám. Stále se plánují, jen u nich jsou větší rizika.

Je vidět, že se začíná myšlení o svatbách trošku měnit. 

Velká skupina snoubenců věří, že tento stav nemůže trvat příliš dlouho, jsou optimisté. Věří, že během pár měsíců se vše vyřeší a bude možné velké svatby opět bez problému pořádat. Očkování, nebo testování těsně před akcí by tomu mohlo hodně pomoct. Já jsem také pozitivně naladěná. Sezonu 2021 mám již plnou, s klienty naplno plánujeme a máme většinou plán B, co by, kdyby. 

Další část snoubenců je opatrných, chtějí se vyhnout přesunům, nebo stornu. Buď vyčkávají, nebo plánují dlouho dopředu. Viz. níže. 

TREND Č. 1 – MENŠÍ SVATBY

Pokud se chtějí snoubenci vyhnout posouvání svatby za každou cenu, měli by mít v hlavě nějaký plán B, většinou se týká právě počtu hostů. Plánujete 100 hostů, ale jste schopni zredukovat počet na 70? 40? Pro někoho je to cesta, někdo raději svatbu odloží, protože je pro ně zásadní, aby na svatbě byli úplně všichni. 

Pokud chtějí mít snoubenci větší jistotu, že svatba bude za každou cenu, je naplánovat rovnou menší svatbu, např. pro 4-30 hostů. V počtu okolo 10-15 hostů, je ideální pronajmout nějaký krásný prostor, ať už ve městě, nebo klidně někde na „samotě u lesa“, kde můžete uspořádat svou vysněnou svatbu. Dodavatelé vč. cateringu za vámi můžou přijet kamkoliv. Já osobně mám malé svatby velice ráda. Je tu úplně jiná atmosféra a nálada než u velkých svateb. Když se to správně uchopí, je to opravdu velice intimní a silný zážitek. Zároveň se může věnovat velká energie přípravám detailů, designu, aby byla svatba opravdu dokonale vyladěná. Ušetřené finance kvůli menšímu počtu hostů se můžou investovat např. do krásné živé hudby, květin, nebo extra dekorací, jako jsou gaučíky apod. Můžete si tak užít takovou krásnou svatbu, na jakou byste třeba při velkém počtu hostů finančně nedosáhli.

TREND Č. 2 – ZKRÁCENÉ PLÁNOVÁNÍ

V roce 2020 i teď 2021 vnímám, že se změnilo vnímání v tom, kdy je potřeba začít řešit svatbu. Je to logické. Nikdo neví, jestli léto už bude úplně bez omezení, nebo tam ještě nějaké budou. Proto spoustu snoubenců čeká a budou plánovat na poslední chvíli. Svatba se dá naplánovat do detailu i během 3 měsíců, ale je potřeba rychlého rozhodování a určité flexibility.

TREND Č. 3 – PLÁNOVÁNÍ DLOUHO DOPŘEDU

To je opačný přístup, než zkrácené plánování. Často pro páry, které chtějí mít na plánování prostě dost času a mít určitý pocit jistoty. 

Jelikož tento rok je pro někoho těžce představitelný, hodně párů, kteří by se za normální situace chtěli vzít tento rok, začínají plánovat rovnou na rok 2022 s tím, že věří, že vše již bude v normálu. Již od listopadu 2020 dostávám mnoho poptávek na rok 2022, běžně zájem začíná až o půl roku později. 

TREND Č. 4 – POSOUVÁNÍ SVATEB, PŘEBOOKOVANÁ SEZÓNA KVŮLI POSUNUTÝM SVATBÁM

Soboty jsou na většině míst a u dobrých dodavatelů plné již dlouhou dobu. Je to způsobené tím, že se tu potkávají posunuté svatby z rok 2020 a ty nové. Na tento rok 2021 tedy pro někoho může být hodně obtížné naplánovat svatbu v sobotu, často se musí volit jiné dny v týdnu, nebo může být náročné vybrat dodavatele.

TREND Č. 5 – FLEXIBILITA

Oproti minulým rokům se svatební místa i dodavatelé museli naučit být hodně flexibilní. Je potřeba si na začátku stanovit podmínky, za jakých se svatba může bezplatně posouvat, nebo co nastane v případě storna svatby. Každý má podmínky trošku jiné, ale ve většině se shodují. 

Pokud se svatba posouvá kvůli reálným Covid důvodům, měl by být přesun bez poplatku, pokud má v novém termínu dodavatel/místo volno. Pokud ne, záloha může propadnout. 

Pokud se snoubenci rozhodnou svatbu zrušit ze svých osobních důvodů, ale reálně by svatbu možné přesunout / zrealizovat bylo, je možné, že zálohy propadnou.

Je určitě potřeba v průběhu plánování s dodavateli řešit smlouvy a domlouvat si jasné podmínky. Celkově jsem se ale v naprosté většině setkala s pozitivním a vstřícným přístupem. Jsme v tom opravdu všichni spolu. 

Jelikož vlastně nikdo neví, jak se situace bude vyvíjet a každý na to má trochu jiný názor, je těžké říct s jistotou, jaká cesta plánování je ta správná. Proto třeba já se svými klienty plánuji svatbu tak, aby jim to bylo příjemné a neměli obavy. Vždy se všechno dá nějak řešit a pokud máte kolem sebe kruh pohodových a milých dodavatelů a dobrého svatebního místa, je to jen o komunikaci a vzájemné domluvě. 

Přeji nám všem, ať můžeme svatby plánovat bez strachu, starostí a jen s čistou radostí a láskou, jak jsem zvyklá.

S láskou,

Lucie Holá, svatební organizátorka

www.luciehola.cz