Jak docílit výjimečného zážitku a nezapomenutelné svatby?

Často slýchám i jako host vidím, jak vypadá klasická česká svatba. Z mého pohledu jí bohužel k “dokonalosti” často chybí hodně. Když si představíte, že jste hosté na vaší svatbě, co je pro vás důležité? Co si budete pamatovat? Většinou se při plánování soustředíte jen na hlavní body, které ke svatbě patří. Zážitek však můžou způsobit i sebemenší detaily. Já se vždy snažím,  aby hosté  byli oslněni, překvapeni, nadšeni, potěšeni. Prostě aby to byl sled emocí po celý den. Díky tomu se jim jednotlivé zážitky vryjí do paměti a budou na svatební den s láskou vzpomínat.

Níže najdete několik bodů, které já osobně považuji za důležité:

HUDBA: málokdy se klade velký důraz na hudbu. Často si řeknete, že DJ, případně nějaká kapela budou stačit. U hudby se často rozděluje “normální” a “skvělá” svatba. Jaká hudba bude hrát při příchodu hostů? Při obřadu? Při “koktejlu” po obřadu, když hosté relaxují v zahradě? Při hostině? Je obrovský rozdíl, když hosté slyší “jen” hudbu z reproduktorů, nebo živou. Tu živou si budou pamatovat a vyvolá v nich často veliké emoce, pokud se volí dobře.

JÍDLO: když se zeptáte 90% Čechů, řeknou, že se jdou na svatbu najíst. Není to ideální důvod, ale je to fakt. Proto je potřeba klást velký důraz právě na jídlo. Nejen na chuť, ale i způsob servírování a vizuálnost. Často se přeci říká, že jíme očima! Můžete hostům podávat  “klasiku” klasicky servírovanou, kterou už viděli na jiných 10ti svatbách, nebo to pojmout trochu zajímavěji a poskytnout jim gastronomický ohňostroj. Pokud zvolíte moderní catering, můžete si s tím neuvěřitelně vyhrát a hosté budou mít nezapomenutelný zážitek. A nebojte, když to dobře vymyslíte, nadšeni budou i starší členové rodiny.

DOBRÁ ORGANIZACE: vše by mělo být předem skvěle naplánované. Svatební místo, catering i dodavatelé mají přesně vědět, co se od nich požaduje a kdy, co, má být hotové. Někdy se stane, že např. kvůli počasí se musí spoustu detailů upravit v den svatby. Potom je potřeba všechny koordinovat tak, aby to nikdo z hostů nepoznal a vše proběhlo naprosto hladce.

INFORMUJTE HOSTY: přivítejte hosty, řekněte jim, co se bude dít. Hosté by měli po celou dobu svatby být nenuceně informováni o tom, co se děje a co je čeká. Sami se tak mohou rozhodnout, jestli je vhodná doba odskočit si na toaletu, jít se na chvilku projít apod.

VŠE NA 1 MÍSTĚ: pokud je to možné, doporučuji svatbu organizovat na místě “vše v jednom”. Hosté se nemusí trápit  přejezdy a vy jim můžete v každé chvíli okolo obřadu poskytnout dobré jídlo, pití i toalety. Neztrácí se čas přejezdy, můžete  zajistit skvělou zábavu, občerstvení i hudbu.

MÍSTO A SERVIS: výběr svatebního místa je základ všeho. Určitě zvažte “co by, kdyby”, tedy mokrou variantu. Je zásadní, aby servis byl opravdu skvělý, to zahrnuje provozního manažera a čišníky. Ověřujte počty čišníků, kuchařů, barmanů, jejich znalost angličtiny, pokud třeba apod.

DODAVATELÉ: kapela, DJ, fotograf, kameraman, květináři, dortaři, vizážistka a další… Není  důležitá jen jejich práce na Instagramu, ale hlavně  to, jací jsou charakterově! Nejen při plánování svatby, ale hlavně ve svatební den. Měli by být vřelí, vstřícní, milí, vtipní a někteří z nich zároveň neviditelní a nevtíraví. Svatební den uteče tak rychle! Měli byste ho trávit s lidmi, kteří jsou nejen profíci, ale skvělí lidé.

POHODOVÁ ATMOSFÉRA: připravte lounge pro hosty plný gaučíků, židlí s malými stolky, kam si budou moci jít popovídat, odpočinout, vyrelaxovat. Můžete rozvěsit světýlka, zajistit příjemnou hudbu, připravit piknikový set-up z dek, koberců apod. Pánům vytvořte speciální pánský koutek plný dobrého alkoholu, doutníků a pochutin pro pány. Udělejte vše pro to, aby se hosté cítili příjemně, pohodově a bylo o ně postaráno.

ZÁBAVA: zkuste se vyhnout klasickým hrám, jen aby se “zabil” čas. Zorganizujte tak, aby se žádný čas zabíjet nemusel a vše plynulo a hosté se bavili celou dobu.

DESIGN, WOW EFEKT: celkový design propojení výzdoby, tiskovin, dortu a dalších detailů, dělá opravdu hodně. Hosté si toho všímají od chvíle, kdy jim přijde pozvánka na svatbu. Působí to opět na jejich zrak a je to něco, co si budou pamatovat.

NĚCO EXTRA: velice důležitý bod, na který se často zapomíná. Já na to dbám u každé svatby a vidím, jak jsou z  toho nadšení. Uvedu jen pár příkladů:

  • Připravte pro hosty něco osobního, např. vzkaz pro každého z nich, individuální dáreček pro každého z nich, místo zasedacího pořádku natiskněte fotky.
  • Nazdobte toalety, můžete sem dát vonné svíčky, ručníčky a do košíčku věci “poslední záchrany”, např. deodorant, lak na vlasy, náhradní silonky, náplasti, žvýkačky, mentolky, Ibalgin apod..
  • Nabízejte vějíře, když je horko, berou si je s nadšením i pánové.
  • Pokud máte svatbu venku, nebo plánujete nějaké přesuny, zvažte žabky pro dámy, aby se mohly přezout.
  • Ručníky na osvěžení – pokud máte lepší catering, můžete se s nimi domluvit ohledně  roznášení naledovaných ručníků pro osvěžení hostů.
  • Nemusíte servírovat jen klasické nápoje a jídlo. Co třeba personalisované koktejly  “Jeho x její”?
  • Pokud plánujete svatbu venku, zvažte Prosecco vozík, zmrzlinový stánek, nebo stánek se skvělým baristou.
  • Na večer připravte deky, ohřívače, pokud je potřeba.
  • Pokud plánujete velkolepou svatbu, zvažte i volbu parfémovaných svíček, které můžete rozmístit po interiéru. Bude to tak navždy vůně vaší svatby.
  • Pokud plánujete velkolepější svatbu, zvažte najmutí někoho, kdo bude hosty jen vítat a ukazovat jim kde jsou toalety, kde se mohou ubytovat a bude jim při ruce, kdyby cokoli.

HOSTÉ: z mého pohledu jeden z nejdůležitějších bodů. Je jasné, že i když budete mít nejlepší místo, výzdobu i zábavu, pokud nebudete mít dobré hosty, zábava nejspíš nebude to, co očekáváte. Zvažte, koho na svatbu zvete. Je to váš den! Buďte obklopeni lidmi,  na kterých vám záleží, se kterými opravdu chcete trávit svůj čas a oni přijdou s radostí a láskou. Čím víc budou hosté nadšeni, že tam s vámi jsou, tím lepší budete mít všichni  vzpomínky.

Něco jsou drobnosti, něco velká rozhodnutí. Pro  každého má smysl něco jiného a každý to vidí jinak. Já za ty roky vidím, že tyto body vždy fungují a dá se vytvořit opravdu jedinečná atmosféra.

Přeji Vám, ať je Vaše svatba nezapomenutelná!