Svatební dort – jaký je ten pravý?

Svatební dort je jedna z důležitých věcí celého svatebního dne a často se podceňuje. Mnoho párů bere svatební dort jen jako nutnost, která by na svatbě měla být, ale nemusí je napadnout, jak důležité je, jak dort bude vypadat a zda bude dobře chutnat.

Často slýchám klienty, jak tvrdí „ještě jsme na žádné svatbě kde jsme byli jako hosté neměli dort, který by za něco stál“, nebo „pokud bude nějak vypadat, tak určitě nebude dobrý“. Tak to být rozhodně nemusí. Jsem zastáncem toho, že dort musí nejen skvěle chutnat, být přesně dle vkusu novomanželů, ale také dobře vypadat! Co víc, měl by ladit s celkovým designem svatby, aby to byla taková designová tečka celého dne. Potom se opravdu vyplatí do dortu investovat.

Svatební dort v České republice vyjde na 5-30tis. Kč, dle velikosti a náročnosti designu. V porovnání se zahraničím Češi však stále nechtějí utrácet. V Americe svatební dort může stát okolo 50 – 100tis. Kč a někdy i více. V Austrálii se za obyčejný dort pod cenu 30tis. Kč za svatební dort nedostanete. Jak jsem se dozvěděla, cukráři se navzájem dohodli o udržování extrémně vysoké ceny za dorty, tudíž klienti nemají na výběr. Pokud chtějí dort, tak si za něj zaplatí.

528

Poslední 2-3 roky se obor svatebních dortů začal rozšiřovat. Nepečou již pouze specializované cukrárny, ale častěji vidíme domácí kuchařky, které se učí různým technikám, nakupují tvořítka, umí výborně pracovat s fondánovou hmotou a mohou překvapivě velice zdárně konkurovat profesionálním cukrářům. Jejich práce se stává jejich vášní. Je samozřejmě těžší se k „domácím cukrářkám“ dostat, jelikož často nemají webové stránky, ale již se často prezentují na Facebooku. Pokud nemáte tip od nevěsty, známé, či kolegyně a musíte usuzovat z pár fotografií, může to být riziko. Větší cukrárna nemůže svou pověst riskovat, tudíž bude mít maximální snahu Vám zakázku provést na 100%. Na druhou stranu tam někdy může chybět osobní zapojení cukráře na dokonalém výsledku. Je tedy nutné vybrat někoho opravdu schopného, který nabídne dobrý poměr kvalita-chuť-design-cena.

Profesionální cukráři by měli mít speciální boxy a chladící vůz, kterým můžou svatební dort či sladkosti přivézt na Vaše svatební místo bez újmy. Jak jsou individuální „domácí“ cukrárny tímto směrem vybaveny, je otázka.

Dort 2

Doporučuji nevynechat ochutnávku. Standartně se ochutnávají 3 příchutě, ze kterých si vyberete libovolné množství příchutí.

Zde Vám přináším pár mých tipů ohledně nejnovějších trendů svatebních dortů:

NAHATÝ DORT – ANO ČI NE?

Poslední dobou jsou velice v módě tzv. nahaté dorty zejména při svatbách na statku, v zahradě a dalších neformálních prostorách. Nahatý dort se nazývá proto, že není potažený fondánovou hmotou a nechají se pouze přiznané korpusy promazané krémem.  Tento dort se buď může zdobit květinami, nebo čerstvým ovocem.

Výhody nahatého dortu: působí netradičně, zajímavě, stylově

Nevýhody nahatého dortu: pokud zvolíte rozdílné příchutě jednotlivých pater, barevně se budou lišit a už to nebude působit tak sjednoceně. Dejte si pozor na výběr cukráře, aby kraje nebyly okoralé a dort celkově vyschlý.

Moje celkové doporučení: pokud to design a výběr příchutí dovolí, URČITĚ ANO!

DORT POTAŽENÝ MARCIPÁNEM – ANO ČI NE?

Většina snoubenců o svatebním dortu mluví tak, že jim ten „marcipán“ na povrchu dortu moc chutná. Jde o omyl, v tuto dobu naprostá většina dortů nebývá potažená pravým marcipánem, ale fondánovou hmotou.  Rozdíl je takový, že marcipán je vyráběný z pravých mandlí a fondánová hmota se vytváří z bílku a cukru. Pokud byste trvali na marcipánovém dortu, samozřejmě se to udělat může, ale má to své nevýhody. I proto se potažení marcipánem v této době bere za velice zastaralou metodu potahování dortu.

canstockphoto31249740

Výhody marcipánového dortu: příchuť je mandlová, čistý marcipán

Nevýhody marcipánového dortu: povrch se rychleji povolí a může se potrhat, marcipán je vždy krémový až nažloutlý, nelze docílit bílého efektu. Většinou se na něm tvoří varhánky, většinou není možné ho vyhladit 100%.

Moje celkové doporučení: spíše se mu vyhněte obloukem

DORT POTAŽENÝ FONDÁNOVOU HMOTOU  – ANO ČI NE?

Nejčastější způsob přípravy dortů a často zaměňovaný za marcipánový dort. Za mě stoprocentně ano. Lze vytvářet i fondánové dekorace, jako např. květiny, postavičky a podobně. Tato hmota je velice flexibilní a dá se s ní dělat téměř cokoliv, včetně ostrých hran. Můžete vytvářet varhánky, tvarovat do ní krajky, či jiné ornamenty, tisknout na ni, zlatit, stříbřit apod. Dort v designu třeba i kůry stromu s ním není problém.

0350

Výhody fondánového dortu: dosáhnete jakékoliv barvy a stylu dortu

Nevýhody fondánového dortu: pozor na tmavé barvy jako tmavě fialová, hnědá, černá. Fondán může zbarvit zuby 🙂

Moje celkové doporučení: URČITĚ ANO!

SVATEBNÍ DORT – ANO ČI NE?

Často mívám klienty, kterým představa velkého svatebního dortu není moc příjemná. Nechtějí mít svatbu tolik formální, netouží nutně po krájení dortu před ostatními. I pro tyto případy je tady jiná alternativa. Co takhle připravit dortový stůl, kde bude mnoho různých dortů, kde si každý host vybere? Je to určitá forma sladkého koutku, ale trošku ve větším 🙂

24

Výhody toho nemít svatební dort: můžete vymyslet něco jiného zajímavého, např. sýrový dort, nebo více malinkých sladkostí kde si každý vybere na co má chuť

Nevýhody toho nemít svatební dort: můžete se ochudit o společné krájení a vyhnete se jedné ze svatebních tradic

CANDY BAR neboli SWEET BAR neboli SLADKÝ KOUTEK – ANO ČI NE?

Největším svatebním trendem současnosti jsou sladké koutky. Jde o doplňkové sladkosti ke svatebnímu dortu, které zpravidla nahrazují další dezerty svatby a jsou celkově vyladěny do svatebního designu. Velice oblíbené jsou na candy bary makronky, cake popsy, čokoládové pralinky, bílkové pusinky, cupcaky a další. Vždy doporučuji sejít se s cukrářkou až po schůzce s floristkou, abyste jasně věděli, jaký je celkový koncept svatby, jaké jsou barvy, design a až poté ladit candy bar. Je také důležité promyslet, kdo Vám poskytne stůl a ubrus, sklo, nádobí a další dekorace na tento candy bar, jelikož ne všechny cukářky jsou na to zařízené.

Výhody candy baru: hosté včetně všech dětí mají o zábavu postaráno. Pokud candy bar propojíte se zábavnými cedulkami a bude zde cukroví nejen lahodící oku, ale hlavně chuti, nezbyde zde nic. Dále máte skvělou památku originální výzdoby na fotkách.

Nevýhody candy baru: pokud dobře neodhadnete množství, může Vám cukroví zbýt. Dejte si proto pozor na celkovou koncepci jídla na svatbě a kolik toho opravdu potřebujete, aby všeho bylo dost, ale ne příliš.


A pokud máte typicky české sladkosti, jako například kremrole, trubičky, věnečky, svatební koláčky a další, i tak je možné vytvořit stylový a čistě elegantní candy bar!

SB175

Ať tak jako tak, sladké ke svatbě neodmyslitelně patří.. jak se říká:

“ALL YOU NEED IS LOVE.. AND A LITTLE BIT OF CANDY!”

logo