Gay svatba neboli registrované partnerství již není tabu!

V minulosti jsem organizovala 3 svatby homosexuálně orientovaných párů. Byly to jedny z nejsrdečnějších, nejupřímnějších a nejzamilovanějších svateb a byla úžasně vidět obrovská podpora rodiny a přátel. Když  turisté čekali před Staroměstskou radnicí, kdy už konečně vyjde nevěsta a ona žádná pořád ne a ne vyjít, všichni jsme se tomu s hosty i s novomanželi ze srdce zasmáli. Navzájem hrdě ukazovali, že žádnou nevěstu s sebou nemají a sklidili od turistů velký potlesk a nespočet gratulací.

I to ukazuje, že již pomalu odzvonilo době, kdy tradiční český občan bral registrované partnerství jako něco negativního. Čím více se o teto tematice mluví, tím více ji lidé začínají brát jako standartní záležitost a jsem za to nesmírně ráda. Já o registrovaném partnerství  mluvím jako o svatbě, protože dle mého názoru to opravdová svatba je.

Gay svatba neboli registrované partnerství konečně není tabu. Od roku 2006 mohou páry vstupovat do registrovaného partnerství. Dle aktivisty Mildy Šlehofera, který údaje zaznamenává ze statistik, k roku 2015 partnerství uzavřelo 2174 párů, 1439 mužských a 735 ženských párů. Rozchodovost na matričním úřadě oznámilo přibližně 9% párů, což značí jasně nižší procento než u heterosexuálních párů.

I dodavatelé si zvykají a učí – jako třeba když svatební fotografka při společném focení ze zvyku vykřikla „a teď všichni zatleskejte nevěstě a ženichovi“, svatební hosté nadšením začali tleskat a tím fotografka netušíc naprosto uvolnila atmosféru.

Samozřejmě se stále může stát, že někdo z rodiny odmítne účast, jelikož se s tou situací nedokáže srovnat. To k tomu asi pořád patří, ale rozhodně to neznamená, že by to snoubencům mělo jejich den zkazit. Já mám zkušenost spíše velice pozitivní. Hosté a zejména rodina si uvědomují, jak je svatební den pro oba/obě důležitý a jsou tam jen pro ně.

Jak by tedy měla registrace partnerů probíhat? Měli/y by se oba/obě registrovat na radnici v přítomnosti 2 svědků, nebo to udělat ve větším stylu v přítomnosti rodiny a přátel? Myslím, že to je pouze na jejich preferencích, co je jim příjemnější, co opravdu chtějí a po čem touží.

Proč by nemohli dát najevo svou velkou lásku před celou rodinou a přáteli? Nevidím jediný důvod proč ne… A nejlépe stylově! Co takhle do svatby vnést trochu šťávy a udělat to zajímavě?

Zde si přečtěte pár nápadů, které jsme s klienty buď realizovali nebo o nich přemýšleli při plánování jejich vysněné gay svatby:

On+On – dress code
Celou svatbu ladit do jedné barvy, která vás oba vystihne – např. námořnická modř, červená anebo třeba celá svatba black&white (všichni hosté v bílém, pouze vy dva v černém!)
Můžete sladit motýlky, kravaty, ponožky, nechat vyrobit na míru manžetové knoflíčky.

Ona+ona – dress code
Dvoje bílé šaty? Nebo jedny bílé šaty a jeden bílý kalhotový kostým? Mám zkušenost spíše s druhou variantou, ale představivosti se meze nekladou.
Co to otočit a dress code pro hosty zvolit mužský, tedy všichni mají přijít v košili, kalhotách a kravatě? Ve svatební den pak vše bude jen o dvou dámách!

Tématika svatby – tématika svatby je vděčná záležitost, která blíže přiblíží záliby, profese či oblíbené záležitosti snoubenců. Můžete zvolit jakoukoli tématiku – cestování, námořnická svatba, váš oblíbený sport, drink, zemi, udělat večer v kubánském stylu, cokoliv.

Pokud nejste fanoušky témat, můžete promyslet barevnou sladěnost, která se promítne při celých přípravách a na samotné svatbě v průběhu dne.

Design svatby – můžete vymyslet spoustu zajímavých designových prvků – netradiční židle, zajímavý set-up stolů, květiny aby přesně ladily do stylu, zajímavé netradiční nápisy, menu, pánský či dámský koutek nebo pro milovníky kávy třeba svatební café bar s vlastním baristou doplněný cupcaky zdobenými na míru.

Svatební dort – vyhrajte si se zdobením dortu – může být vtipné, úderné, stylové, nebo čistě elegantní. Na vrchol dortu můžete postavit 2 postavičky, ať už kopie vás dvou, 2 symboly, nebo na míru dělaný nápis.

Tradice – zde v podstatě nejsou limity. Dají se provést úplně všechny. Jen kytice a podvazek bývají oříšek, ale dá se to řešit s nadhledem a vtipnou formou.

Gay svatba je organizovaná jako ostatní svatby, ale přesto je jiná. Je důležité konzultovat i jiné věci, než u „standartní“ svatby. Je dobré dbát na spoustu jiných detailů a přistupovat k celé organizaci i koordinaci velice empaticky, jelikož jde stále o citlivé téma. Přeji všem homosexuálním párům, aby jejich svatba byla nezapomenutelným zážitkem, který si nenechají ničím ani nikým zkazit.

Proč organizovat svatbu resp. registrované partnerství právě se mnou? Dozvíte se ZDE


logo