Časté chyby nevěst

Je otázka, zda lze naplánovat dokonalou svatbu. Co je vlastně dokonalá svatba? Z mého pohledu je dokonalá v případě, že si ji všichni hosté bez výjimky užijí a vždy na ni vzpomínají s obrovským nadšením. Jestli při obřadu na chvíli sprchne, strýček se opije už před obřadem, nebo si družička roztrhne šaty, rozhodně to dojem z celé svatby nemusí ovlivnit. Jaký bude výsledek celé svatby, se před svatbou můžeme jen domnívat. Důležité je ale vložit spoustu energie a úsilí při plánování samotného svatebního dne. Plánování může být pohodové, ale když nevíte jak na něj, nemáte žádnou pomoc, nebo jste to nikdy nedělali, někdy to může být komplikované. Pokusím se sepsat jen pár bodů, které vnímám jako časté chyby, které nevěsty (či ženichové) dělají.

Tento článek bude spíše pro nevěsty, které si svatbu víceméně plánují samy. Pokud máte svatební agenturu, je dost pravděpodobné, že spoustu věcí za Vás řeší právě Vaše svatební koordinátorka a problémy či nepříjemnosti se Vám vyhnou.

photo-dara_rakovcik-5

JAKÉ JSOU ČASTÉ CHYBY NEVĚST?

OZNÁMÍ ZÁSNUBY PŘÍLIŠ BRZY

Jakmile se zasnoubíte, hned běžíte k facebooku a uploadujete fotografii s Vaším snubním prstýnkem? Dvakrát si to předtím rozmyslete. Tento moment je velice intimní a mohlo by být velice pěkné říct Vaší rodině a nejbližším přátelům osobně. Je škoda se o tyto momenty ochudit jen pro pocit několika “lajků”.

ZAČNOU POZOROVAT ZÁSNUBNÍ PRSTENY OSTATNÍCH

Je to něco, čemu se snad žádná nevěsta nevyhne. Jakmile dostanete zásnubní prsten, budete zákonitě pozorovat všechny okolo. Zkuste se ale vyvarovat tomu, abyste začala závidět jiné, hezčí, větší prsteny. Ten Váš je přeci Váš, jenom Váš, vybraný s láskou.

CHODÍ NA ZKOUŠKU ŠATŮ HNED PO ZÁSNUBÁCH

Pokud máte jeden typ vysněných šatů a bez nich se prostě nevdáte, nenechte se mýlit. Velice často se stane, že když si je obléknete, zjistíte, že se na Vás vlastně vůbec nehodí. Výběr svatebních šatů by měl proběhnout až po výběru svatebního místa – co když se místo zámečku nakonec rozhodnete pro statek, nebo naopak? Svatební šaty by se určitě měly do prostorů typově hodit.

ZAPOMÍNAJÍ NA TO, CO CHTĚJÍ ONY SAMY

Často se nevěsty položí příliš hluboko do Pinterestu, časopisů a fotografií a videí z ostatních svateb a zapomínají na sebe. Nadechněte se a zkuste v klidu zapřemýšlet nad tím, jakou svatbu byste vy sami chtěli, kdo vlastně jste, jak se chcete vašim hostům prezentovat, jestli by vám bylo blízké nějaké téma svatby a podobně.

DĚLAJÍ KOMPROMISY AŽ PŘÍLIŠ ZBRKLE

Nevěsty často ani neví, že jejich vysněná svatba nestojí 100 tisíc, ale třeba 400 tisíc korun. Pokud narazíte na problém limitovaného rozpočtu, je potřeba zvolit cestu kompromisu. Častý problém je ten, že se vyškrtají úplně všechny položky, které se vám na první pohled zdají přehnané a seseká se to na minimum. Zkuste se na to podívat s odstupem a zvažte, jestli by se do nějakých položek opravdu nemělo investovat, jako např. do dobrého fotografa, Vašich vysněných květin, dobré vizážistky, či dobrého jídla.

ZAPOMÍNAJÍ MYSLET NA HOSTY

Pokud organizujete česko-zahraniční svatbu, nezapomeňte myslet na vaše hosty ze zahraničí. Budou muset utratit spoustu peněz za letenky, ubytování, dopravu z letiště a ještě svatební dar. Zvažte tedy dobře, kdy a kde se svatba bude konat. Pokud vám to finance dovolí, zkuste jim alespoň v něčem pomoci, např. zařiďte dopravu z letiště na svatbu, zaplaťte jim 1 noc ubytování, nebo jim zorganizujte výlet před svatbou, nebo společný nedělní brunch.

CHTĚJÍ SI NAJMOUT KOORDINÁTORKU NA POSLEDNÍ CHVÍLI

Nejstresovějším obdobím je 1-2 týdny před svatebním dnem. Pokud si svatbu plánujete sama, často zjistíte, až se svatba bude přibližovat, že to přestáváte zvládat a ztrácíte přehled a začínáte panikařit. Často se nevěsty uchýlí k tomu, že si chtějí najmout koordinátorku pouze ve svatební den. Dobře to zvažte, mohla byste být zklamaná, že nebude fungovat jak byste čekala, jelikož nebude mít tolik informací jako Vy, když jste svatbu naplánovala. Moje doporučení je buď si objednat koordinátorku již od začátku na celé plánování, nebo když je krize, rezervovat ji na více schůzek před svatbou, abyste si mohly předat úplně všechny informace a ona mohla svou práci odvést dobře.

ŘEŠÍ DIETU AŽ NA POSLEDNÍ CHVÍLI

Pokud není nevěsta přirozeně štíhlá a váhu neřeší, často se rozhodne nějaké to kilo zhubnout do svatby. Největší chybou je odkládání hubnutí na později. Ono se to nezdá, ale měsíce před svatbou utečou nesmírně rychle. Místo toho, abyste potom musela drasticky snižovat kalorie 2-3 měsíce před svatbou, zkuste začít dřív, v klidu a třeba s trenérem, který Vás motivuje. Vězte, že když se Vám zhubnout povede, na svatební fotky se budete nadšeně dívat do konce života.

SNAŽÍ SE VYPADAT JAKO NEVĚSTA Z KATALOGU

Pokud si najmete dobrou vizážistku a kadeřnici, potom je jasné, že ve Váš svatební den budete vypadat úchvatně. Budete to ale vždy pořád Vy! Nesnažte ze sebe dělat někoho jiného. Nepřehánějte to příliš s make-upem, nesnažte se za každou cenu mít vyčesaný drdol, když víte, že Vám nejvíce sluší rozpuštěné vlasy, nebo naopak.

NENAPLÁNUJÍ DOST ČASU NA PŘÍPRAVY PŘED OBŘADEM

Kdo nemá zkušenosti se svatbami, má často problém odhadnout dobu příprav před obřadem. Pokud chcete česat a líčit nejen Vás, ale i nějaké další dámy, určitě to dobře propočítejte, nejlépe se o tom pobavte s Vaší vizážistkou. Na nevěstu většinou počítám cca 2 hodiny, na ostatní dámy 30-60min vlasy, 30 minut make-up.

VYBEROU KVĚTINY, KTERÉ JSOU PŘÍLIŠ DRAHÉ, NEBO EXTRÉMNĚ PARFÉMOVANÉ

Při výběru květin si dejte pozor na to, abyste se nenechaly unést. Máte vysněné pivoňky, růže, nebo dokonce konvalinky? Počítejte s tím že i tyto patří mezi ty dražší.  Pokud chcete svatbu plnou květin bez zeleně, potom musíte dobře promyslet typ květin, které zde budou použity.

Další chybou je použití extrémně „voňavých“ květin. Poslední dobou jsou velice oblíbené dekorace pouze z tzv. nevěstina závoje, někdo má také rád lilie. Dejte si však pozor na extrémní odér těchto květin, který by na svatbě mohl způsobit problémy.

NAPLÁNUJÍ SI PEČENÍ DORTÍKŮ, KOLÁČŮ, NEBO VÝSLUŽEK NA TÝDEN SVATBY

Často jsou nevěsty velice schopné kuchařky či pekařky a chtějí, aby se na svatbě objevily jejich výtvory. Je to velice krásná představa, ale je dobré to zvážit. Je otázka, jestli to hosté dostatečně ocení, a Vám to může způsobit spoustu nechtěného stresu těsně před svatbou.

PŘEPLÁNUJÍ FOTOGRAFOVÁNÍ

Místo toho, abyste sepisovala dlouhé seznamy toho, co všechno by měl fotograf zachytit, dejte mu za úkol mu pár zásadních snímků, bez kterých se to neobejde a zbytek nechte volně plynout.

ZAPOMÍNAJÍ JÍST

Klasická chyba nejen nevěst, ale i ženichů. Já se vždy snažím je na to v průběhu dne upozorňovat a dát jim čas se najíst, ale často se na to zapomíná. Zkuste si to uvědomovat sami – den je plný zážitků a vašich hostů, ale zkuste během dne alespoň v rychlosti ochutnávat, jinak potom můžete litovat.

NECHTĚJÍ OBJEDNAT JÍDLO DODAVATELŮM

Poslední věc, kterou na svatbě chcete, je vyčerpaný fotograf, kameraman, DJ, nebo svatební koordinátorka. Dodavatelé stráví na Vaší svatbě většinou celý den od rána až do noci, budou neúnavně pobíhat, vynaloží obrovské množství energie a musí být neustále ve střehu. Bere se jako slušnost, objednat jim něco k jídlu a dát jim k dispozici nápoje. Nechcete přeci, aby se uprostřed svatby tito důležití lidé zvedli a šli se najíst do nějaké hospody vedle a promeškali důležité okamžiky, nebo dokonce jedli bokem nějaké jídlo z krabičky. Jídlo nemusíte řešit u dodavatelů, kteří na svatbě stráví jen pár hodin, jako např. floristka, vizážistka, kadeřnice, kapela, živá hudba na obřad apod.

POSADÍ VŠECHNY SINGLE HOSTY K JEDNOMU STOLU

Sice chápu Vaši snahu dát single hosty dohromady, ale ne vždy to funguje. Když dáváte dohromady zasedací pořádek, zkuste se spíše soustředit na společné zájmy či typy osobností a klidně single hosty namixujte mezi páry.

VYNECHAJÍ OSOBNÍ PODĚKOVÁNÍ HOSTŮM

V poslední době je tendence zrušit zdlouhavé gratulace po obřadu a rovnou přeskočit k hostině. Pokud se rozhodnete pro tento postup, určitě si na vaše hosty udělejte čas někdy jindy, ať už tak, že hosty individuálně obejdete, nebo je obejdete až koncem večera a rozdáte výslužky. Každopádně byste se s nimi měli alespoň jednou pozdravit tváří v tvář.

PLÁNUJÍ VŠE TAK „JAK BY TO MĚLO BÝT“

Existují tradiční způsoby, jak naplánovat svatbu, jak vytvořit zasedací pořádek, jak ozdobit stoly a podobně. Nemusíte ale vše dělat tak, jak jste to už někde viděli. Zkuste to udělat jinak, zajímavě, tak aby to vyhovovalo hlavně Vám!

CHTĚJÍ MÍT NA SVATBĚ PROSTĚ VŠECHNY DEKORACE

Milovnice Pinterestu to mají někdy hodně náročné. Pokud si vysníte, že budete mít na svatbě sýrový bar, sladký bar, pánský koutek, špalír z prskavek, nápisy se signature drinks, designový nápojový bar, designový stůl na dary, různé typy tabulí s nápisy, cedule, fotokoutek, polaroidový koutek a koutek se svatební knihou, obraz na podpisování, je možné, že toho bude pro hosty příliš a vůbec to nesplní svůj účel. Měli byste si určit priority a zvolit jen pár smysluplných věcí, které se budou líbit a nebude toho moc.

RADĚJI SI TO VŠECHNO UDĚLAJÍ SAMY

I když jste perfekcionistka, nenechte všechnu zodpovědnost na sobě. Buď poproste Vaši rodinu, blízké, aby se o vše postaraly, nebo si najměte profesionální agenturu, či jiné schopné dodavatele, kteří se o vše postarají. Zvažte, jestli všechny ty starosti a stres stojí za ušetření několika tisíc.

LPÍ NA MALIČKOSTECH

Pokud si nevěsta organizuje svatbu sama, nebo je prostě perfekcionistka, často se stává, že lpí na maličkostech a ve svatební den vše kontroluje, hlídá a zapomíná si to užívat. Jste přeci nevěsta – nechte starosti na ostatních!

Věřím že tento článek někomu pomohl, otevřel oči, nebo ho jen inspiroval v tom, co nedělat, nebo dělat.

Přeji Vám úspěšné plánování!

logo-velke