Kolik stojí svatba peněz a proč?!

Kolik stojí svatba peněz a proč?!

Jedna z nejčastějších otázek mých klientů je samozřejmě „Kolik nás to bude stát?“. Je to otázka, na kterou se mě zeptá asi tak KAŽDÝ klient a já to naprosto chápu. Nebojte – neví to skoro žádná nevěsta ani ženich, než začnou svou svatbu plánovat.

U svateb bohužel neexistuje ceník, který byste na začátku viděli a řekli ano/ne. Svatební rozpočet je otázka několikatýdenní až několikaměsíční práce, abyste se dostali k finální částce. Pokud mají mí klienti zhruba představu, kde chtějí svatbu mít, kolik budou mít hostů, jakou mají představu o jednotlivých dodavatelích, stylu svatby, tak jsem schopna jim dát dohromady orientační rozpočet celkem rychle. Následně se začne pracovat na jednotlivých položkách postupně a rozpočet se dotváří.

Jak to tak na trhu vnímám, v České republice je naprostá většina svateb rozpočtově do 150.000Kč. Spousta svateb mimo Prahu mívá rozpočet okolo 70tis. i méně. Svatby, které organizuji já, a jsou na pěkných svatebních místech a mají kvalitní dodavatele, moc pěknou výzdobu a dobré jídlo i pití, jsou rozpočtově v rozmezí 200-800tis. Kč.  Je tedy pro mě velice obtížné porovnávat neporovnatelné – já neorganizuji svatby, které mají extrémně nízké rozpočty, protože často nejsou kvalitní. Za málo peněz většinou bohužel seženete málo muziky. Je to ve stylu kamarád udělá prase, kamarádka upeče dort, kamarád to nafotí, bude nám dělat DJ apod. Neříkám, že to je špatně a spoustu lidem to naopak vyhovuje! Tento způsob organizace je pochopitelný, ale já spíše nejsem jeho příznivcem. Již jsem to zažila nespočetněkrát a téměř nikdy to nedopadne dobře. Kamarád sice práci nějak odvede, ale nemůže se mluvit o tom, že ji odvedl profesionálně. Potom jsou z toho klienti zpětně často zklamaní a mně by zbývalo jen říct to, co říct nemůžu – „já vám to říkala“ L

Hodně často za mnou chodí klienti, kteří byli na mnoha nezorganizovaných svatbách s nižšími rozpočty a jediné o čem mají rozhodnuto je „takhle to určitě nechceme… a takhle taky ne“

Pokud je svatba opravdu dobře připravena, krásná, dává hlavu a patu a dobře zorganizovaná a hosté i klienti jsou nadšeni, potom jsem spokojená. K tomu je ale potřeba kvalitních dodavatelů, kteří samozřejmě zadarmo nejsou. Už je ale na klientech, jaké dodavatele si vyberou ze širokého spektra, které jim nabízím. Podle toho se dá i rozpočet kontrolovat a držet na uzdě.

PŘEDSTAVY A IDEÁLY VERSUS REALITA

Většina nevěst mají ještě před začátkem plánování nějakou představu – velká zámecká zahrada / bílé židle / všude plátky růží a spoustu květin / živá hudba / dokonalé šaty a podobně. Když se začne plánovat, často zjistíte, že různé dekorace, detaily, ozdůbky, ale i hlavní věci jako svatební místo, jídlo, pití, šaty, fotograf, kameraman, něco stojí. Je to jako když jdete do obchodu pro pár věcí. Naplníte košík a nestačíte se divit, že za pár věcí dáte pětistovku, i když jste šly jen pro trochu zeleniny a pečivo. Se svatebním rozpočtem je to podobné.

Jelikož lidé nemají zkušenost s organizací svatby, je těžké si spočítat, kolik co stojí, když to vlastně nevíte. Je vždy důležité najít kompromis – pokud má člověk omezenější finance ale i tak to chce mít krásné, existuje mnoho způsobů, jak toho docílit. Například já vždy navrhuji dodavatele, kteří se přímo hodí pro konkrétní klienty v návaznosti na jejich představy a finanční možnosti.  S mými klienty se většinou velice brzy shodneme na rozpočtu a ujasníme si, co mohou čekat. Potom se již dolaďují detaily.

PROČ TO STOJÍ, CO TO STOJÍ?

Pronájem, jídlo, pití, květiny, tiskoviny, šaty, dekorace, dárky pro hosty, doprava, kadeřnice, vizážistka, fotograf, kameraman, a další, je spoustu položek, které tvoří celkový rozpočet.

Dá se ušetřit na různých věcech – půjčovny dekorací, najít dobré dodavatele, kteří mají skvělé výsledky za dobré ceny, dobře promyslet strukturu cateringu, nápojů, zvážit organizaci svatby jiný den než v sobotu a podobně.

POČET HOSTŮ

Ano – počet hostů. Jeden z důležitých otazníků. Na jednu stranu celkovou cenu svatby extrémně neovlivní, jelikož květiny, fotografa, šaty musíte zařizovat tak jako tak. Na druhou stranu počet hostů ovlivní váš rozpočet markantně. Dle toho musíte zvolit vhodné místo, množství jídla a pití, množství dekorací. Celkově tedy samozřejmě platí, čím více hostů máte, tím více vás to stojí. Takže pokud chcete vaše finance udržet na uzdě, udržte na uzdě i množství pozvaných.

CO CHCETE VY?

Největší nepřítel co se týče svatebních nákladů jste vlastně vy sami. Když se začnete dívat po fotkách, inspiracích, najednou zjistíte, že byste chtěli úplně všechno a toužíte po mnoha věcech. Je potřeba si však říci, co je opravdu nutně na svatbě potřeba a co už je možná zbytečné.

Všeobecná radou bych Vám dala asi takovou: vyberte si alespoň 1 věc Vy i ženich, na čem Vám opravdu na svatbě záleží a co jednoduše MUSÍTE MÍT. I kdyby to mělo být dražší a investujte do toho. Uvidíte, že nebudete zklamáni, protože vždy si zpětně vzpomenete, že např. Vy jste měla dokonalé šaty nebo skvělého fotografa a ženich zase barmana, co míchá koktejly a udělalo to obrovskou show pro hosty.

logo

Comments (2)

  1. 30 způsobů jak snížit rozpočet Vaší svatby - Svatební agentura Lucie Holá

  2. 30 způsobů jak snížit rozpočet Vaší svatby – Lucie Holá – Wedding Planner Prague